Ще имаме 2 нови ядрени блока, 2 ПАВЕЦ, много ВЕИ 

...
Ще имаме 2 нови ядрени блока, 2 ПАВЕЦ, много ВЕИ 
Коментари Харесай

По 1 млрд. годишно инвестиции в енергетиката и токът през 2030 г. ще струва колкото сега

Ще имаме 2 нови нуклеарни блока, 2 ПАВЕЦ, доста ВЕИ 
След 7 години ел. силата ще бъде по 100 евро/мегаватчас

100 евро за мегаватчас пазарна цена на тока през 2030 година демонстрират математическите модели на Министерството на енергетиката при подготовката на плана за нова енергийна тактика. През 2050 година прогнозата е, че електрическата енергия ще коства 80-90 евро, разяснява пред “24 часа ” зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

В двайсетилетието сред 2030 и 2050 година се чакат най-вече вложения, средногодишно по 1 милиарда евро, и в това време електрическата енергия поевтинява.

Една от аргументите е, че още при започване на този интервал - към 2030 година, цената на газа в Европа се отвързва от цената на електрическата енергия. В употреба ще влизат от ден на ден възобновими мощности,

за които няма потребност да се купуват квоти въглеродни излъчвания,

което натиска цената надолу, изясни зам.-министърът.

Така той отговори на въпроса на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който упорства, че откакто се желае преход към нискоемисионна енергетика, с цел да е конкурентоспособен бизнесът, би трябвало да е ясно по години какъв брой ще коства токът.

Миксът от електрическа енергия, който ще се предлага на пазара, е обмислен

да покрие търсенето с най-ниски разноски,

гласи главният принцип при писането на новата тактика.

В плана, по който сега текат разискване и събиране на оферти, е залегнал преходът към нисковъглеродна енергетика и последователно отпадане на въглищните централи до 2038 година Годината бе записана в промените на Закона за енергетиката, признати от Народното събрание след митингите на енергетиците от Маришкия басейн и Бобов дол.

Какви мощности тъкмо строим и какъв брой ще ни коства токът от тях, е в микса от производства.

На 26 декември т.г. да вземем за пример в 12,55 ч и при 20 градуса на сянка този микс беше: 39% нуклеарна сила, 25% ток от фотоволтаици, 22% - от въглищни тецове, 9 на 100 - от топлофикации и фабричен централи, и 2 на 100 - от вятърни централи.

В топли декемврийски дни сред 12 и 16 ч слънчевият ток има 1/4 от пазара,

само че в студени дни просто изчезва,

свива се до 1-2 % и тогава е добре, че имаме въглищните тецове, които в този миг дават към 35% от тока.

Проектът прави микс от нуклеарна сила, ВЕИ с акумулатори, нови ПАВЕЦ, последователно затихване на въглищните мощности и възобновяване, разширение и цифровизация на мрежата, което да разреши присъединението на новите мощности.

Стратегията планува в частта генериращи мощности към 7500 мегавата нови ВЕИ до 2030 година, от които към 5500 мегавата ще са фотоволтаици, а 2000 - вятърни централи.

Към 2050 година ВЕИ-тата към този момент ще са 19 000 мегавата, което е все едно 9 пъти сегашната АЕЦ “Козлодуй ” с нейните 2 хиляди мегавата.

Към 2030-2035 година ще би трябвало да бъдат построени две нови помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), общо 1600 мегавата, с потенциал за предпазване на електрическа енергия към 40 000 мегаватчаса, което

е извънредно скъпа облага за системата

Това е към половината от дневното ползване на страната, споделя Ненов.

Към тях се прибавя и съществуващата ПАВЕЦ “Чаира ”, която би трябвало да бъде ремонтирана.

Това значи, че новите ВЕИ мощности ще имат опция да бъдат построени и да им се подсигурява, че силата, която създават, ще може да бъде складирана. Защото сега фотоволтаиците да вземем за пример в горещи дни имат свръхпроизводство и близки до нулата цени на тока, само че в студени и облачни дни е тъкмо противоположното. С ПАВЕЦ и неговата опция да съхранява електрическа енергия, колкото е половината ползване в страната, ВЕИ-тата

ще могат да пласират силата си на пазара във вечерния или утринния връх, когато токът е безценен.

Проблем предвижда обаче основният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков - въпросните ПАВЕЦ са планувани за след 8-13 години, а фотоволтаиците вършат взрив в този момент. Така че въпросът е в съхранението на сила в напълно близкото и обозримо бъдеще. Проектите по проекта за възобновяване и резистентност да вземем за пример плануват финансиране на акумулатори точно при създаване на нови ВЕИ.

Към 2035 година ще бъде пуснат в употреба VII блок на атомната централа, упоритостта е това да стане даже по-рано - към 2033 година, а 3 години по-късно да бъде подготвен и VIII блок. Технологията е на американската “Уестингхаус ” с реактори АР 1000, само че за построяването на новите блокове ще се правят процедури, за да е по-конкурентна цената. Условието е, както е казвал министърът на енергетиката Румен Радев, период и цена. “Уестингхаус ” работи дружно с огромни интернационалните компании, както американски, по този начин и от Южна Корея, споделя Ненов.



Какво ще се случи с въглищните райони

Въглищната енергетика последователно затихва до 2038 година Мините ще продължат да добиват въглища, до момента в който има пазар за въглищния ток, само че през останалото време ще се съсредоточат върху рекултивирането на терените, които към този момент са изчерпани, както и върху развиването на нови стопански действия. Това значи работа за години напред. Все отново въглищата стоят като стратегически запас, тъй като са локален запас, не зависят от интернационалните разтърсвания на пазарите, нито от валутите.

Сценарият, който е препоръчан за разискване, планува вложения в нови газови мощности, които да заменят въглищните. По принцип газовите мощности се възприемат като най-нискорискова и най-щадяща околната среда суровина. Но след началото на войната в Украйна и прекъсването на доставките на съветско гориво за България тази суровина поражда геополитическа неустановеност.

Все отново множеството въглищни централи

плануват най-малко по един блок, който да е на газ

А тези в Маришкия басейн – и газопровод до централите. Газът като преходно гориво е значим, тъй като при от ден на ден фотоволтаици предлага еластичност. Ако ненадейно отпадне огромна зелена мощ, диспечерите ще могат да покрият неналичието ѝ с стартирането на газова мощ. Един парогазов блок е 10 пъти по-маневрен от въглищните и с 3-4 пъти по-малко излъчвания, изяснява зам.-министър Ненов.

В добавка към тези хрумвания в новия вид на тактиката е

записана и опцията за локален рандеман на газ

Това е станало по искане на браншовите организации, съгласно които у нас има потвърдени залежи на природен газ на сушата и те могат да покрият потреблението в страната за 10-15 години. Това е тъкмо времето, несъмнено да се употребява газът като преходно гориво. Според източници от сектора газът от личен рандеман до момента не е бил вписван в енергийна тактика, с цел да се запазела зависимостта от съветския.

От към този момент оповестените оферти за капиталови планове към териториалните проекти за обективен преход проличава, че “Ей И Ес Марица-изток 1 ” предлага единият блок да стане оборудване за предпазване на сила въз основата на разтопени соли. Други централи плануват замяната на въглищата с гориво от биомаса. И никой не заявява планове за прекъсване на мощности - плануват преобразуването им.

Развитието на мрежите е значителен акцент в тактиката. Управлението им се цифровизира и автоматизира. Това е значимо, изключително за Североизточна България, където

ще разреши да се оползотвори капацитетът напразно

Една от аргументите да не се развиват такива планове в този момент е незадоволителното развиване на мрежата. Разширяването ѝ ще разреши присъединението на няколко гигавата вятърни мощности в Североизточна България, разяснява Ненов.

Когато се осъществят плановете в тактиката, България

ще бъде още веднъж огромен експортьор на електрическа енергия в района,

ще разполагаме с доста конкурентен енергиен микс откъм генериращи мощности. Поне това демонстрират плановете - че има условия новите мощности да се натоварват и силата им да се осъществя.

Преходът се възнамерява без внезапни придвижвания. Обсъждането на тактиката продължава с присъединяване на бизнеса, неправителствения бранш, енергийните сдружения и организации, учените.

Това, което означават множеството участници в дебатите, е отвореността за оферти на Министерството на енергетиката.

Марияна Бойкова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР